Hvad ved du om hypnose?

Hypnose er omgivet af fordomme

Vi har alle set film, hvor en af de medvirkende i filmen bliver hypnotiseret til at gøre alle mulige mærkelige ting. Vi har også set det i tegnefilm, hvor de bliver mærkelige i øjnene og kravler rundt som en hund og gør eller lignende. Men det er nu ikke sådan hypnose foregår, selvom mange fejlagtigt tror det. Er du nysgerrig omkring hvordan terapi ved brug af hypnose så foregår, så læs med her.

Hvad er forskellen på hypnoterapi og hypnose?

Når en behandler som graafland.dk skriver at hun udfører hypnoterapi, så er det ikke er forsøg på, at bruge et finere ord for hypnose. Hypnoterapi er nemlig brugen af hypnose med et terapeutisk formål. Hypnose i sig selv er en bevidst fremkaldt tilstand af trance, og er en forudsætning for, at kunne udføre hypnoterapi, mens man omvendt ikke behøver at være i hypnoterapi for at være i hypnose. Definitionen på trance er, at trance er en bevidsthedstilstand, der forekommer naturligt, hvor man er i kontakt med sit ubevidste sind.

Hvordan foregår hypnoterapi?

Først afdækker man det problem, der skal behandles i form af en almindelig samtale. Ofte vil man slet ikke komme i hypnose i løbet af den første session, fordi afdækningen af problemstillingen og hvilke mål, der er med behandlingen er særdeles vigtig, og derfor også kan tage lang tid. Når patienten er klar til det, guides vedkommende ind i en behagelig trance. Her bliver patienten så guidet igennem en hypnoterapeutisk proces, hvor der arbejdes med tanke- og handlemønstre. Denne proces tager typisk mellem 35 og 50 minutter.
Efter denne proces bliver patienten guidet tilbage til “normal” tilstand. Fra start til slut tager sessionen 1,5 time. En nærmere præcision af tiden er ikke mulig, da tiden svinger fra session til session, fordi der tages udgangspunkt i patientens situation hver gang.

Moderne og klassisk hypnose

Der er to former for hypnose, hvor den klassiske er den, der bruges til tv-optrædener og underholdning. Den klassiske er autoritær og kan få “offeret” til at gøre dig ting, som offeret ellers ikke ville gøre. Den moderne form er den form, der anvendes til hypnoterapi og er det man kalder for tilladende. Den tilladende hypnose er således baseret på respekt for patienten og dennes ønsker for forandring. Med den moderne hypnose kan man aldrig hypnotiseres til noget, som går imod ens ønsker, fordi det ubevidste sind beskytter en.

Hypnoterapi har hjulpet mange mennesker af med alle mulige forskellige former for problemer, fra overvægt over fobier til eksamensangst, så hvis du har nogle problemer, som du ellers ikke kan komme af med, kan det anbefales at undersøge om hypnoterapi kan hjælpe dig.